Κάθε κανάλι και εκπομπή σε μια Ελλάδα που μετράει και το ευρώ στο σούπερ μάρκετ
Πρωί, μεσημέρι, απόγευμα, ενίοτε και μεταμεσονύχτιες ώρες σε επανάληψη. Κάθε κανάλι, από το πιο μεγάλο έως το πιο μικρό, έχει στο πρόγραμμά του εκπομπές μαγειρικής. Ελληνικές και ξένες. Τελευταία έχει επανακάμψει και το ριάλιτι μαγειρικής.
Εύλογα αναρωτιέται λοιπόν κανείς: Για ποιο λόγο τόσο πολλές εκπομπές μαγειρικής; Να πει κανείς ότι η Ελλάδα δεν γνωρίζει να μαγειρεύει και πρέπει να… εκπαιδευτεί; Δόξα τω Θεώ από γιαγιάδες και θείες υπάρχουν μπόλικες. Και πολίτικη κουζίνα γνωρίζουν στην Ελλάδα από παράδοση και πίτες εκπληκτικές φτιάχνουν στα ορεινά και θαλασσινές σπεσιαλιτέ φτιάχνουν στα νησιά.
Ναι, μπορεί να είναι ο αντίλογος, αλλά υπάρχουν και φαγητά εξωτικά. Που δεν γνωρίζουμε να τα φτιάχνουμε εδώ. Αντε όμως να αγοράσεις τα υλικά! Πανάκριβα και μόνο για γερά πορτοφόλια σε μια εποχή που ο Ελληνας μετράει τα λεφτά του στο σούπερ μάρκετ και κάνει υπολογισμούς πριν φτάσει στο ταμείο και όλο και μπορεί να χρειαστεί να αφήσει κάποια προϊόντα γιατί δεν υπολόγισε σωστά.
Πώς λοιπόν θα του περισσέψουν χρήματα για να αγοράσει το σαφράν, το μάνγκο, το αβοκάντο, τον σολομό ή τον αστακό για να κάνει την τόσο προβεβλημένη πια και τόσο «in» αστακομακαρονάδα;
Να πεις πάλι ότι επειδή η Ελλάδα έχει ξεφύγει από την παραδοσιακή μεσογειακή κουζίνα και το έχει ρίξει στο fast food, τα κανάλια… νοιάζονται για την υγεία μας και θέλουν μέσα από τις μαγειρικές εκπομπές τους να μας εκπαιδεύσουν να τρώμε υγιεινά; Μα… τα φαγητά που μας προτείνουν είναι φουλ στο λάδι, το βούτυρο και τα κορεσμένα λιπαρά. Τηγανητά, τσιγαριστά, το κρέας με τη σάρκα που όλοι οι γιατροί και οι διατροφολόγοι μας συστήνουν να αφαιρούμε για να είναι το φαγητό μας περισσότερο υγιεινό, κάθε λογής ζυμαρικά, καραμελωμένα γλυκά, με… τόνους ζάχαρης, σοκολάτα (όχι μαύρη), κρέμα γάλακτος και σαντιγί. Στην εξορία έχουν στείλει τα προϊόντα ολικής αλέσεως, και τα άπαχα γαλακτοκομικά.
Αν δηλαδή έχει κάποιος την οικονομική δυνατότητα να ακολουθήσει σε τακτική βάση τις υποδείξεις τους, θα φτιάξει βεβαίως γευστικότατα φαγητά (πάντα τα λιπαρά και τα γλυκά είναι νόστιμα, πέραν κάθε αμφιβολίας, υγιεινά δεν είναι…) αλλά ο διαβήτης, η υπέρταση, τα καρδιακά νοσήματα, ακόμα και ο καρκίνος, ενδέχεται να του χτυπήσουν πολύ γρήγορα την πόρτα.
Επομένως; Για ποιο λόγο τόσες -μη υγιεινές- εκπομπές μαγειρικής σε μια Ελλάδα που πεινάει και μετράει φράγκο-φράγκο τα ευρώ της;
Για το κάθε κανάλι, βέβαια, είναι εκπομπές χωρίς κόστος. Ενα στατικό πλάνο με μια κουζίνα, ένα ψυγείο και δυο ντουλάπια, ένας μάγειρας με τα μαγειρικά σκεύη και τα υλικά του και μια κάμερα. Και σίγουρα έσοδα από τους χορηγούς. Μια σάλτσα, ένα βούτυρο, ένα σούπερ μάρκετ κρεάτων, μια μάρκα τυριού.
Για εκείνον τον Ελληνα, όμως, που δεν έχει χρήματα να αγοράσει τα συγκεκριμένα υλικά και να φτιάξει αυτά που βλέπει, δεν είναι προκλητικό όλο αυτό; Ακόμα και για εκείνον που μπορεί να τα αγοράσει, αλλά δεν πρέπει να τα καταναλώσει επειδή έχει κάποιο πρόβλημα υγείας που του τα απαγορεύει; Δεν είναι ψυχοφθόρο;
Εκτός αν είναι άλλος ο λόγος που αυξάνονται και πληθαίνουν οι εκπομπές μαγειρικής στην Ελλάδα της κρίσης. Οτι δηλαδή αφού δεν μπορεί κάποιος να τα γευτεί, τουλάχιστον ας τα χορτάσει το μάτι του…
Κάτι σαν το «φάτε μάτια ψάρια και κοιλιά περίδρομο».