Έντονη δυσαρέσκεια στο ΚΙΝΑΛ για την διαφωνία και αποχή τους από την ψηφοφορία του νομοσχεδίου για τις πορείες • Εισηγήσεις για τη διαγραφή τους δέχεται η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής
Οργή επικρατεί στο ΚΙΝΑΛ για την στάση του Γιώργου Παπανδρέου και του Χάρη Καστανίδη, οι οποίοι διαφώνησαν με το ν/σ για τις πορείες και απείχαν από την ψηφοφορία.
Αντιθέτως, οι άλλοι τρεις διαφωνούντες (Μουλκιώτης, Κατρίνης και Πουλάς) πειθάρχησαν στην κομματική γραμμή.
Η Φώφη Γεννηματά δρομολογεί εξελίξεις και συγκαλεί αύριο Παρασκευή έκτακτη συνεδρίαση της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ για να ληφθούν αποφάσεις.
«Συγκαλώ αύριο Παρασκευή στις 14,00 μ.μ την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής με θέμα τα όσα συνέβησαν στην σημερινή Κοινοβουλευτική διαδικασία» ήταν η δήλωση Γεννηματά μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Μια δήλωση που δείχνει την πρόθεση της επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ να ξεκαθαρίσει τα πράγματα.
Όλο το απόγευμα επικρατούσε αναβρασμός, ιδίως μετά την ομιλία Παπανδρέου, ο οποίος ζήτησε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο παρότι η Φώφη Γεννηματά είχε υπεραμυνθεί των αλλαγών που πέτυχε σε άρθρα του.
Προφανώς υπό τον φόβο της διαγραφής, οι Γ. Παπανδρέου, αλλά και ο Χ. Καστανίδης απείχαν τελικά από την ψηφοφορία και δεν καταψήφισαν. Ωστόσο, στο ΚΙΝΑΛ επικρατεί δυσαρέσκεια έως και οργή για την στάση τους.
Για τον μεν Χ. Καστανίδη, κύκλοι της Χ. Τρικούπη τονίζουν την μεγάλη δυσαρέσκεια που επικρατεί καθώς ο πρώην υπουργός είχε δεσμευτεί μπροστά σε όλους τους βουλευτές ότι θα σεβαστεί την απόφαση της πλειοψηφίας της ΚΟ η οποία με 14-4 είχε προκρίνει την υπερψήφιση του ν/σ επί της αρχής. Εκαναν δε λόγο για «απαράδεκτη στάση».
Οργή προκάλεσε και η στάση Παπανδρέου, ο οποίος όμως «ως πρώην πρωθυπουργός αντιμετωπίζεται διαφορετικά». Σε κάθε περίπτωση δρομολογούνται εξελίξεις στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ αφού η στάση των δύο, προκαλεί πρόβλημα στο κόμμα.
Είναι δε χαρακτηριστικό πως η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής αργά το βράδυ της Πέμπτης δεχόταν εισηγήσεις από τους συνεργάτες της, αλλά και από βουλευτές, προκειμένου να τους διαγράψει από μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, καθώς αμφότεροι επέλεξαν να απέχουν από την αποψινή ψηφοφορία του νομοσχεδίου που αφορά τις διαδηλώσεις, θέση που δεν συνάδει με αυτήν του κόμματος τους.
Να σημειωθεί ότι το ΚΙΝΑΛ υπερψήφισε επί της αρχής το σχέδιο νόμου μετά τις αλλαγές που πρότεινε και έγιναν δεκτές από την κυβέρνηση.
Παπανδρέου και Καστανίδης εξέφρασαν ανοικτά τις αντιρρήσεις τους, παρά τις αλλαγές που έγιναν σε επίμαχες διατάξεις.
Μίλησε δε για την ανάγκη κανόνων αλλά όχι περιορισμών, σημειώνοντας πως «αν έπρεπε να υπάρχει ένας νόμος για τις διαδηλώσεις θα έπρεπε να υπάρχει νόμος που να προστατεύει το διαδηλωτή που διαδηλώνει ειρηνικά». Όσον αφορά την αστική ευθύνη του οργανωτή, έκανε λόγο για «απαράδεκτη διάταξη που ενοχοποιεί την έννοια της ειρηνικής διαδήλωσης».
Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι αν η κυρία Γεννηματά κάνει δεκτές τις εισηγήσεις για αποπομπή των δύο βουλευτών και ιδίως του κ. Παπανδρέου ο οποίος έχει διαγράψει την δική του ιστορία στο κόμμα. Προφανώς η τελική απόφαση θα παρθεί σταθμίζοντας όλα τα δεδομένα και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στο εσωτερικό της παράταξης.