Τι υποστηρίζουν οι συνήγοροι των καταδικασθέντων • O Μπούκουρας ξέρει να κάνει μόνο τυρόπιτες και πεϊνιρλί
Το δικαίωμα στην αναστολή εκτέλεσης της ποινής του διεκδίκησε ο Ηλίας Κασιδιάρης, απευθυνόμενος ο ίδιος στο δικαστήριο.
Ο Ηλίας Κασιδιάρης που ως διευθυντής της εγκληματικής οργάνωσης έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 13 ετών, χαρακτήρισε εξοντωτική την απόφαση σε «ηθικό, πολιτικό και ανθρώπινο επίπεδο» καταγγέλλοντας παραβίαση των δικαιωμάτων του.
«Ήρθα για να υποβάλλω το αίτημα αναστολής μέχρι την έφεση. Και για να διακηρύξω την αθωότητά μου. Επί οκτώ ώρες η εισαγγελέας έχει δηλώσει πως είμαι αθώος. Πληρώ όλες τις προϋποθέσεις, όταν προφυλακίστηκα για ένα χρόνο και τότε τόνιζα πως είμαι αθώος. Ομοίως και τώρα επιμένω πως για το αδίκημα που κρίθηκα ένοχος είμαι αθώος και ζητώ το δικαίωμα να πάω στο Εφετείο. Εάν δεν πάρω αναστολή, δεν θα έχω αυτό το δικαίωμα. Μέχρι να ξεκινήσει το Εφετείο, δυστυχώς θα έχω εκτίσει αυτή την εξοντωτική ποινή», ανέφερε.
Ακόμη, ο Ηλίας Κασιδιάρης είπε ότι θα υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη αν πάει φυλακή, τονίζοντας: «Ξεκίνησα και πάλι την επαγγελματική ζωή μου, τη δουλειά μου. Για δεύτερη φορά θα είμαι στη φυλακή χωρίς να έχω το δικαίωμα μιας κρίσης σε δεύτερο βαθμό. Η ποινή των 13 ετών με εξοντώνει σε κάθε επίπεδο. Έχουν ήδη παραβιαστεί όσα αναφέρει η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων των Ανθρώπων».
Μάλιστα, ήταν και επικριτικός για την έδρα: Το δικαστήριό σας έκρινε με 20.000 ανθρώπους έξω από τα δικαστήρια. Με παρεμβάσεις από τα ΜΜΕ. Βγήκαν όλοι οι πολιτικοί και προανήγγειλαν την απόφαση και πίεσαν με τρόπο παράνομο. Μη μου στερήσετε αυτό το δικαίωμα, που δικαιούνται όλοι οι Έλληνες πολίτες. Ακούστηκαν τρανταχτά νομικά επιχειρήματα. Η αθωότητά μου δεν βασίζεται μόνο στη δική μου πεποίθηση. Σε όλα τα επίπεδα της διαδικασίας υπήρξαν δικαστές και εισαγγελείς που είπαν πως είμαι αθώος».
Τι υποστήριξαν οι συνήγοροί του Ηλία Κασιδιάρη
«Χλευάστηκε μέχρι και ο ανήμπορος πατέρας του Μπαρμπαρούση. Σε αυτό το κλίμα δικάζουμε. Μέχρι να καθαρογραφεί η απόφασή σας και να πάμε στο Εφετείο θα έχουν εκτίσει την ποινή τους. Και αν αθωωθούν στο Εφετείο, θα έχουν εκτίσει μια ποινή αδίκως», υποστήριξαν οι συνήγοροι του καταδικασθέντα της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη.
Και συνέχισαν: «Ο νομοθέτης λέει ότι είναι υποχρεωτική η χορήγηση αναστολής και δεν δίνεται μόνο αν οι περιοριστικοί όροι δεν αρκούν. Στην περίπτωση του Κασιδιάρη οι περιοριστικοί όροι αποδείχθηκε ότι ήταν αρκετοί και σήμερα βρίσκεται εδώ ενώπιόν σας. Έχει γνωστή και μόνιμη διαμονή, ούτε έχει κάνει προπαρασκευαστικές ενέργειες για να ετοιμάσει τη φυγή του».
Κασιδιάρης έξω από το Εφετείο: Η συνείδησή μου είναι καθαρή
Βγαίνοντας από το Εφετείο, ο Ηλίας Κασιδιάρης δήλωσε: «Δεν υπάρχει κανένα αδίκημα που να με βαραίνει και η συνείδησή μου είναι καθαρή. Δεν το λέω μόνο εγώ αυτό, το είπε και η εισαγγελέας της έδρας με οκτάωρη αγόρευσή της και έχει αποδειχθεί. Από κει και πέρα, αυτή η κατάφωρη αδικία, αυτή η απόφαση που είχε προαναγγελθεί από πολιτικούς, κυβερνητικούς, από 20.000 βίαιους εξαγριωμένους διαδηλωτές της Αριστεράς εδώ έξω από το Εφετείο, όπου βιώσαμε συνθήκες Γαλλικής Επανάστασης κυριολεκτικά, που δεν συνάδουν με τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και το νομικό πολιτισμό της Ελλάδας. Η απόφαση αυτή έχει μοναδικό στόχο την ηθική και πολιτική εξόντωσή μου, αλλά και σαν άνθρωπο. Δεν θα κάνω πίσω. Με αξιοπρέπεια θα αντιμετωπίσω αυτή τη διαδικασία και σήμερα διεκδίκησα στο δικαστήριο τα νόμιμα δικαιώματά μου».
Γερμενής: Είμαι συνεργάτης του Λαγού με μισθό 525 ευρώ – Πήρα πτυχίο
Στο δικαστήριο κατέθεσε και ο Γιώργος Γερμενής, αποκαλούμενος ως «Καιάδας». Ζητώντας από το δικαστήριο να τού χορηγήσει αναστολή στην 13ετή κάθειρξη που του επιβλήθηκε, ο Γερμενής υποστήριξε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Δεν παραβίασα ποτέ τους όρους που μου επιβλήθηκαν. Σέβομαι την απόφασή σας, αλλά δεν συμφωνώ με αυτή. Δικαιούμαι να παλέψω μέχρι το Εφετείο. Όλο αυτό στοίχισε σε εμένα και την οικογένειά μου. Στιγματίστηκα και δέχθηκα πόλεμο. Μέχρι πριν τρεις μήνες ήμουν άνεργος. Πλέον, έχω σταματήσει να ασχολούμαι με την πολιτική. Τώρα το τελευταίο τρίμηνο είμαι συνεργάτης του Γιάννη Λαγού με μισθό 525 ευρώ. Σε αυτό το διάστημα πήρα το πτυχίο μου σε Αρχαιολογία-Ιστορία. Αυτό που με ενδιαφέρει πλέον, είναι να σταθώ επαγγελματικά», συνέχισε.
«Η πρώτη μου σύζυγος δεν εργάζεται, είναι άνεργη και της δίνω διατροφή για τα δύο τέκνα. Δεν έχω παιδιά με τη δεύτερη σύζυγο, η οποία εργάζεται. Θέλω να λάβετε υπόψη σας ότι ήδη έχω βρεθεί σε σωφρονιστικό ίδρυμα επί 1,5 χρόνο και ήδη μου έχουν βάλει αυστηρούς όρους, τους οποίους τηρώ. Δεν με ενδιαφέρει να ασχοληθώ ξανά με την πολιτική. Κοιτάω το βιοποριστικό κομμάτι πια, για μένα και την οικογένειά μου», κατέληξε.
Δια του συνηγόρου του, δε, ο Γερμενής ζήτησε κατ’ οίκον περιορισμό με βραχιολάκι.
Στη δίκη κατάθεσε και η μητέρα του Γιώργου Γερμενή, η οποία ανέφερε ότι ο γιος της πρέπει να συντηρήσει την οικογένειά του, ενώ είπε πως δεν μπορεί να βρει εύκολα δουλειά, γιατί είναι υπόδικος.
«Πρέπει να εργασθεί, γιατί δίνει διατροφή για τα παιδιά του. Δεν τον παίρνουν πουθενά να εργασθεί, γιατί είναι υπόδικος. Για λόγους οικονομικούς, πρέπει να μην μπει στη φυλακή. Ξέρω ότι βοηθάει τον Λαγό, όχι πολιτικά, αλλά κάπως σαν γραμματειακή υποστήριξη. Ο πατέρας του είναι 74 χρόνων, χρειάζεται βοήθεια, εγώ έχω κάνει άλλο γάμο κι έχω και αλλά παιδιά. Ευχαριστώ πολύ, την επιείκεια σας», είπε η μάρτυρας στο δικαστήριο.
Ματθαιόπουλος: Είμαι ο μόνος που μπορεί να προσφέρει τροφή στη μητέρα μου
Ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος, που βρέθηκε και στο δικαστήριο, ζήτησε δια του δικηγόρoυ του αναστολή στην εκτέλεση της 10ετούς κάθειρξης που τού επιβλήθηκε για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.
«Είναι ο μόνος που μπορεί να προσφέρει τροφή στη μητέρα του, η οποία θα υποστεί υπέρμετρη βλάβη», υποστήριξε ο συνήγορος του Ματθαιόπουλου.
«Δεν έχω να πω κάτι», είπε ο ίδιος ο Ματθαιόπουλος, όταν ρωτήθηκε από την έδρα, και κατόπιν αποχώρησε.
Παναγιώτης Ηλιόπουλος: «Θέλω να βγάλω το στίγμα από πάνω μου για τις κόρες μου»
Με την φυσική του παρουσία υποστήριξε το αίτημα αναστολής εκτέλεσης της ποινής του ο πρώην βουλευτής, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, ο οποίος έχει καταδικαστεί για ένταξη και συμμετοχή στη Χρυσή Αυγή, χωρίς ελαφρυντικό, σε κάθειρξη 7 ετών.
Απευθυνόμενος στο δικαστήριο ζήτησε μια δεύτερη ευκαιρία, για να ζήσει με την οικογένεια του. «Με καταδικάσατε αλλά παρακαλώ για μια ευκαιρία, μην με εξοντώσετε», είπε και εξέφρασε την πικρία και την στενοχώρια του για την καταδικαστική απόφαση.
«Ήδη έχω εκτίσει 18 μήνες και θέλω να πάω στο Εφετείο για να βγάλω το στίγμα από πάνω μου όχι τόσο για μένα, όσο για τις κόρες μου», τόνισε. Μάλιστα, το αίτημά του στήριξε, καταθέτοντας ως μάρτυρας και ο αδελφός του, που είναι ιερέας.
Υπέρ του Νίκου Μίχου κατέθεσε η εν διαστάσει σύζυγός του
Στο δικαστήριο κατέθεσε και η εν διαστάσει -από το 2012- σύζυγος του πρώην βουλευτή, Νίκου Μίχου, η οποία υποστήριξε ότι πρέπει να δοθεί αναστολή στην εκτέλεση της ποινής του, γιατί είναι ο μόνος που μπορεί να στηρίξει την οικογένεια.
«Αν ο Νίκος εκτίσει την ποινή του, εμείς θα οδηγηθούμε σε απόγνωση» είπε η μάρτυρας.
Συνήγοροι Μπούκουρα: «Ο κ. Μπούκουρας δεν ξέρει να κάνει τίποτα άλλο από τυρόπιτες και πεϊνιρλί»
Να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία στους πρώην βουλευτές Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο και Ευστάθιο Μπούκουρα ζήτησε από το δικαστήριο η συνήγορός τους, διεκδικώντας την αναστολή εκτέλεσης της ποινής των 5 ετών, που τούς έχει επιβληθεί για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Οι δυο πρώην βουλευτές είναι μεταξύ αυτών που τούς έχουν αναγνωριστεί ελαφρυντικά.
«Θα μιλήσω για τον Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, ο οποίος δεν είχε καν προφυλακιστεί. Δεν έχει πλέον καμία σχέση με τον πολιτικό χώρο. Έχει μια μόνιμη διαμονή στη Λάρισα. Είναι ζωέμπορος και από αυτό ζει την οικογένειά του», ανέφερε η συνήγορος του πρώην βουλευτή ζητώντας την αναστολή της ποινής του μέχρι το δευτεροβάθμιο δικαστήριο.
Την αναστολή της ποινής και του Στάθη Μπούκουρα ζήτησε η συνήγορός του, καθώς -όπως είπε- έχει εκτίσει ήδη 12 μήνες στη φυλακή.
«Μέχρι να ολοκληρωθεί το δευτεροβάθμιο δικαστήριο αν μπει φυλακή θα έχει εκτίσει την ποινή του», ανέφερε.
Μάλιστα, υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια της δίκης ήρθαν 13 μάρτυρες ανάμεσά τους και ένας μητροπολίτης, οι οποίοι περιέγραψαν την σύννομη και ήσυχη ζωή που ζει ο Στάθης Μπούκουρας, επισημαίνοντας στο τέλος: «Κυρία Πρόεδρε ο Μπούκουρας δεν ξέρει να κάνει τίποτα άλλο από τυρόπιτες και πεϊνιρλί».
Λίγο νωρίτερα ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τους κατηγορουμένους Δ. Αγριογιάννη και Κων. Παπαδόπουλο επιχειρηματολογώντας για το θέμα της αναστολής υποστήριξε :«Πώς είναι δυνατόν αλλοδαποί με μεγαλύτερη ποινή να τούς δίνεται αναστολή. Εδώ έχουμε δυο Έλληνες με επτά χρόνια… ». Και πρόσθεσε πως «η Χρυσή Αυγή δεν έχει ντε και καλά αρνητικό πρόσημο και δεν σημαίνει ότι όλοι οι κατηγορούμενοι πρέπει να οδηγηθούν στη φυλακή».
Ακόμα, ο νομικός παραστάτης του πρώην βουλευτή Μιχάλη Αρβανίτη, στον οποίο αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό και καταδικάστηκε σε 5 έτη κάθειρξη, υποστήριξε πως στην περίπτωση που οδηγηθεί στη φυλακή θα υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη, καθώς είναι 75 ετών.
«Η Ελένη Ζαρούλια επισκεπτόταν μόνο τον Μιχαλολιάκο και το φαρμακείο»
«Η Ελένη Ζαρούλια υπέστη τον πιο σκληρό δικονομικό καταναγκασμό που έχω συναντήσει στη ζωή μου. Έμεινε κατ’ οίκον περιορισθείσα από το 2014 με μόνη έξοδο να επισκέπτεται τον προφυλακισμένο σύζυγό της και το φαρμακείο».
Αυτό ανέφερε ο συνήγορός της, ζητώντας την αναστολή της ποινής των 6 ετών που της έχει επιβληθεί και συμπλήρωσε: «Το δικαίωμα της αναστολής το απολαμβάνει και ο τελευταίος μη Έλλην καταδικασθείς. Μετά από 7 χρόνια άγριας ταλαιπωρίας ζητά να της αναγνωρίσετε ότι εμφανίζεται ενώπιόν σας, όποτε το ζητήσατε».
«Βραχιολάκι» αιτήθηκε ο Αντώνης Γρέγος
Οικογενειακά και οικονομικά προβλήματα επικαλέστηκε η υπεράσπιση του πρώην βουλευτή Αντώνη Γρέγου που έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 6 ετών, ζητώντας την αναστολή εκτέλεσης της ποινής του.
Επιπλέον αιτήθηκε «βραχιολάκι» με δικαίωμα κίνησης στο Δήμο Θερμαϊκού που κατοικεί και στο Δήμο Θεσσαλονίκης, όπου εργάζεται ως δημοτικός υπάλληλος, στην περίπτωση που δεν τού χορηγήσει το δικαστήριο ανασταλτικό στην έφεση.
Οικογενειακούς λόγους επικαλέστηκε ο πρώην βουλευτής Πολύβιος Ζησιμόπουλος
Να μην οδηγηθεί στη φυλακή ζητεί μέσω του συνηγόρου του και ο πρώην βουλευτής Πολύβιος Ζησιμόπουλος ο οποίος έχει καταδικαστεί σε 6 έτη.
Η υπεράσπισή του επικαλέστηκε, μεταξύ άλλων οικογενειακούς λόγους, επισημαίνοντας ότι η σύζυγός του είναι εν ενεργεία αξιωματικός στο 401 και λόγω της επιφυλακής απουσιάζει συνεχώς, με αποτέλεσμα να μείνει μόνο το παιδί τους.