Ποιες περιοχές της Αττικής έχουν τα περισσότερα κρούσματα
Για ανησυχητική αύξηση του ιικού φορτίου μέσα σε μια εβδομάδα κάνουν λόγο επιστήμονες του Πανεπιστημίου Αθηνών
Την εκτίμηση ότι αυτή τη στιγμή στην Αττική υπάρχουν 40.000 ενεργά κρούσματα κορωνοϊού κάνει ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκος Θωμαΐδης, επεξεργαζόμενος τα λύματα από το λεκανοπέδιο.
Όπως λέει στα «Νέα», η εικόνα που έχει το εργαστήριό του από την επεξεργασία των λυμάτων συνήθως βρίσκεται δύο-τρεις ημέρες μπροστά από τις επίσημες ανακοινώσεις για την εξέλιξη της πανδημίας του κοροναϊού.
Βάσει των στοιχείων από το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας η εκτίμηση για τη Δευτέρα και την Τρίτη ήταν ότι τα ενεργά κρούσματα έφταναν τις 28.000-40.000.
Σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη διαπιστώθηκε μια απότομη και ανησυχητική αύξηση του ιικού φορτίου σε σχέση με την εικόνα της περασμένης Τρίτης.
Όπως εξηγεί όταν κάποιος κολλήσει τον ιό δεν θα φανούν τα συμπτώματα της νόσου (αν πρόκειται να νοσήσει) αμέσως στους γύρω του, αλλά ο ίδιος θα εναποθέσει ιικό φορτίο μέσα σε 3-4 ώρες το πολύ στο αποχετευτικό σύστημα της πόλης.
Ποιες περιοχές της Αττικής έχουν τα περισσότερα κρούσματα
Στο κέντρο της Αθήνας και σε δήμους στα δυτικά, εμφανίζεται η μεγαλύτερη συγκέντρωση κρουσμάτων κοροναϊού τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με όσα παρουσίασε το δελτίο ειδήσεων του Star.
Συγκεκριμένα, περιοχές όπως η Πατησίων, η πλατεία Κυψέλης και το Μοναστηράκι εμφανίζονται ως «κόκκινες» γειτονιές.
Στα «κόκκινα», ωστόσο, βρίσκονται και περιοχές στα δυτικά, ιδιαίτερα το Περιστέρι, η Πετρούπολη και το Ιλιον, με τους επιστήμονες να εκφράζουν τους προβληματισμούς τους.
Είναι χαρακτηριστικό πως τις προηγούμενες ημέρες κλιμάκια του ΕΟΔΥ πραγματοποίησαν rapid tests στο κέντρο του δήμου Περιστερίου και μέσα σε 48 ώρες εντόπισαν συνολικά 78 κρούσματα με μέσο όρο ηλικίας τα 31 έτη.