H εξήγηση για τα χαμηλά κρούσματα των τελευταίων ημερών και η δημιουργία κλίματος για το άνοιγμα της εστίασης
Σε χαμηλά επίπεδα, συγκριτικά τους δύο προηγούμενους μήνες, συνεχίζει να παραμένει ο αριθμός των κρουσμάτων που ανακοινώνεται καθημερινά.
Συγκεκριμένα χθες, Δευτέρα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 320 νέες μολύνσεις έναντι 237 την Κυριακή.
Άλλωστε πάνω σε αυτό, επικαλούμενη μείωση του επιδημιολογικού φορτίου, η κυβέρνηση προχώρησε στο άνοιγμα του λιανεμπορίου από την Δευτέρα.
Βέβαια, ο χαμηλός αριθμός των κρουσμάτων έχει εξήγηση.
Πέρα από το παρατεταμένο lockdown, το οποίο ξεκίνησε στις 7 Νοεμβρίου, τις τελευταίες μέρες έχει μειωθεί πάρα πολύ και ο αριθμός των τεστ που διενεργούνται καθημερινά.
Για παράδειγμα, την Δευτέρα έγιναν συνολικά μόλις 8.173 τεστ (3.712 μοριακά, 4.461 rapid) ενώ την Κυριακή, που πάντα γίνονταν τα λιγότερα τεστ και είχαμε τον μικρότερο αριθμό κρουσμάτων της εβδομάδας, έγιναν περισσότερα! Συνολικά 10.795 τεστ (6.090 μοριακά, 4.705 rapid).
Για να έχουμε και ένα μέτρο σύγκρισης, την Δευτέρα 11/1, είχαν διενεργηθεί συνολικά 16.670 τεστ (5.953 μοριακοί έλεγχοι και 10.717 rapid) και είχαν βρεθεί 444 κρούσματα.
Για να μην γυρίσουμε πίσω στον Νοέμβριο, όπου ο αριθμός μόνο των μοριακών τεστ ήταν αισθητά μεγαλύτερος.
Συγκεκριμένα, το πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη πραγματοποιήθηκαν 200.238 μοριακά τεστ, το δεύτερο 222.867 και το τρίτο 173.139.
Δημιουργία κλίματος για άνοιγμα της εστίασης
Όπως και το περασμένο Νοέμβριο-Δεκέμβριο, όπου διακαής πόθος της κυβέρνησης ήταν το άνοιγμα της αγοράς ενόψει των εορτών, έτσι και τώρα δεν είναι λίγοι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι η μείωση των ημερήσιων τεστ, και κατ’ επέκταση κρουσμάτων, έχει μια πολύ συγκεκριμένη στόχευση.
Δηλαδή, ότι με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει το κατάλληλο κλίμα για το άνοιγμα της εστίασης προς τα τέλη Ιανουαρίου-αρχές Φεβρουαρίου.
Ήδη, άλλωστε πολλά κυβερνητικά στελέχη αλλα και λοιμωξιολόγοι έχουν αρχίσει να μιλούν γι’ αυτό το ενδεχόμενο, το οποίο μέχρι πρότινος το απέκλειαν κατηγορηματικά.
«Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για την εστίαση και την άρση του απαγορευτικού κυκλοφορίας τις νύχτες, πρώτα πρέπει να δούμε πως θα επηρεάσει το λιανεμπόριο και το άνοιγμα των δημοτικών την εξέλιξη της πανδημίας του κοροναϊού», επισήμανε σε σχετικά ερωτήματα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης.
«Όταν θα ανοίξουμε την εστίαση θα ανοίξουμε από τους εξωτερικούς χώρους υπάρχει επιδότηση για θερμαντικά σώματα», σημείωσε από την πλευρά του ο Άδωνις Γεωργιάδης, επισημαίνοντας ότι το άνοιγμα της εστίασης δεν είναι ακόμα πολύ κοντά.
Τέλος, την εκτίμηση ότι η εστίαση στους εξωτερικούς χώρους θα μπορούσε να ανοίξει, έκανε το πρωί της Τρίτης η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Αθηνά Λινού.
«Η εστίαση στον εξωτερικό χώρο, με υπαίθριες θερμάστρες, και με πολύ προσοχή στους εργαζομένους, θα μπορούσε να ανοίξει. Με συχνά τεστ στους εργαζομένους και μόνο στους εξωτερικούς χώρους» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Θετικός στο άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους είναι και ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.
«Εάν η εστίαση μπορεί να εξυπηρετήσει μόνο σε εξωτερικούς χώρους και με θερμάστρες, τις οποίες διαθέτει ούτως ή άλλως λόγω των καπνιστών, μπορούμε να συζητήσουμε για το άνοιγμα της σε τρεις εβδομάδες. Μόνο έξω όμως», σημείωσε.
Τι κρύβεται πίσω από το «ξέφρενο» άνοιγμα της αγοράς
Ο τρόπος που άνοιξε η αγορά, και οι δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού ανάπτυξης, Αδωνι Γεωργιάδη ότι αυτή την Παρασκευή αναμένεται να συζητηθεί στην επιτροπή των ειδικών το θέμα των χιονοδρομικών κέντρων, ενώ στο τραπέζι έχει πέσει και το ζήτημα του ανοίγματος της εστίασης, δείχνουν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι η οικονομία της χώρας βαδίζει με ξέφρενους ρυθμούς προς τον γκρεμό.
Οι «πόροι δεν είναι απεριόριστοι», δήλωσε πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, θέλοντας έτσι να στείλει μήνυμα προς όλες τις πλευρές ότι η κρατική βοήθεια πολύ σύντομα θα τελειώσει.
Κάποιοι θεωρούν ότι η κυβέρνηση βαδίζει με ορόσημο τα τέλη Απριλίου όπου εκεί καλός εχόντων των πραγμάτων η αγορά σιγά αλλά σταθερά θα αρχίσει να επαναλειτουργεί.
Κυβερνητικά στελέχη έλεγαν μάλιστα ότι μέχρι τότε θα έχει προχωρήσει ο εμβολιασμός του πληθυσμού ενώ τα κρούσματα θα έχουν μειωθεί, καθώς οι μεγαλύτεροι σε ηλικία πολίτες θα έχουν περάσει πλέον στον ασφαλή πληθυσμό.