Το σκληρό «παζάρι» θα συνεχιστεί • Tι περιλαμβάνει η πρόταση Μισέλ, προκειμένου να καμφθούν οι «σκληροί» του Βορρά
Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες των ηγετών της ΕΕ, ωστόσο θα παραμένουν στις Βρυξέλλες, καθώς αποφασίστηκε να δοθεί παράταση για μία ημέρα στη Σύνοδο Κορυφής και η συνεδρίαση θα συνεχιστεί την Κυριακή το μεσημέρι.
Την ανακοίνωση για τη παράταση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής έκανε εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ:
#EUCO plenary has now ended @eucopresident will reconvene meeting tomorrow at noon pic.twitter.com/oTOiRqK1nN
— Barend Leyts (@BarendLeyts) July 18, 2020
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να δώσουν παράταση στη Σύνοδο Κορυφής και να συνεδριάσουν και για τρίτη ημέρα, σε μία προσπάθεια να φτάσουν σε συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης. Την Παρασκευή και το Σάββατο στις Βρυξέλλες διεξήχθη μία σκληρή παρτίδα πόκερ, ωστόσο δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν ούτε στη νέα πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ αναμένεται να παρουσιάσει νέες προτάσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης πριν την επανέναρξη της συνεδρίασης, που θα ξεκινήσει στις 13:00 ώρα Ελλάδας.
Η πρόταση Μισέλ
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατέθεσε το μεσημέρι του Σαββάτου ένα αναθεωρημένο σχέδιο σε μια προσπάθεια να ικανοποιήσει τις λεγόμενες «τέσσερις φειδωλές» χώρες -Ολλανδία, Αυστρία, Δανία και Σουηδία- προτείνοντας το ποσό των επιχορηγήσεων να μειωθεί από 500 σε 450 δισ. ευρώ χωρίς, ωστόσο, να επηρεαστεί το συνολικό ποσό των 750 δισ. Ο επιμερισμός, βάσει του σχεδίου του Μισέλ, παρέμενε στο 70%- 30% στα έτη 21-22 στα έτη 21-22 και 23-36, αλλά χρησιμοποιώντας το έτος 2020 για τον υπολογισμό του 30% και όχι το 2022, όπως ήταν στην αρχική πρόταση, κάτι που συμφέρει τις χώρες του Νότου.
Ταυτόχρονα και προκειμένου να κάμψει τις αντιρρήσεις του Μαρκ Ρούτε, που ζητά να μπορεί κάθε χώρα να απορρίπτει με βέτο, τα σχέδια μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιάσουν τα κράτη μέλη, τα οποία θα λάβουν την οικονομική στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης, ο Σαρλ Μισέλ πρότεινε ένα «φρένο έκτακτης ανάγκης»: αν μια χώρα διαφωνεί με την εκταμίευση ενός ποσού σε κάποια άλλη θα μπορεί να ζητήσει μέσα σε τρία 24ωρα να τεθεί το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ή το Ecofin. H πρότασή του προέβλεπε ακόμη και την αύξηση κατά 100 εκ. ευρώ ετησίως των ποσών των επιστροφών που λαμβάνουν Αυστρία, Δανία, Γερμανία, Ολλανδία και Σουηδία από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.
Ωστόσο, ενώ ορισμένοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι έχει σημειωθεί πρόοδος μετά από δύο ημέρες συνομιλιών, εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές. Οπως σημειώνει το Politico, ωστόσο, οι περισσότεροι ηγέτες έχουν δείξει την προθυμία να συνεχίσουν την προσπάθεια για εξεύρεση λύσης και ο Σαρλ Μισέλ αναμένεται να παρουσιάσει μια αναθεωρημένη πρόταση την Κυριακή.
Mακρόν: Ετοιμάστε το αεροπλάνο να φύγω
Νωρίτερα, σε μια κίνηση πίεσης ο Εμανουέλ Μακρόν υπαινίχθηκε ότι αναχωρεί από τις Βρυξέλλες και ζήτησε να ετοιμαστεί το αεροπλάνο του για να φύγει. Ο Γάλλος πρόεδρος είχε συναντήσεις με τους ηγέτες της Ολλανδίας, της Αυστρίας, της Δανίας και της Σουηδίας, μήπως και βρεθεί κάποια λύση και καμφθούν οι αντιστάσεις τους για συμφωνία. Ωστόσο, αυτό δεν κατέστη εφικτό, με τον Μακρόν να παίρνει… ανάποδες στροφές και να δίνει εντολή να ετοιμαστεί το αεροπλάνο του.
Macron a demandé au protocole de préparer son avion pour décoller à 23h, après une réunion avec les frugaux qui n’était pas exactement constructive. Une façon de faire du dîner en cours le moment de vérité et de mettre les autres face à leurs responsabilités. #PlandeRelance https://t.co/sQJd16vS3Z
— Rym Momtaz ريم ممتاز (@RymMomtaz) July 18, 2020
Kόντε: Βρισκόμαστε σε τέλμα
Ενδεικτική της κατάστασης και των διαφωνιών με τους «σκληρούς» του Βορρά, ήταν και η δήλωση, μέσω Facebook, του Ιταλού πρωθυπουργού, Τζουζέπε Κόντε που αναφέρθηκε στην πορεία της διαπραγμάτευσης στην Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών και προϊδέασε πως αντιμετωπίζουν σημαντικά αδιέξοδα.
«Βρισκόμαστε σε τέλμα. Τελικά τα πράγματα είναι πιο δύσκολα απ’ ό,τι είχε προβλεφθεί. Υπάρχουν πολλά θέματα για τα οποία ακόμη συζητάμε και που δεν καταφέρνουμε να λύσουμε», τόνισε ο Κόντε.
Παράλληλα, ο Ιταλός πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Αναζητούμε και πρέπει να βρούμε μια σύνθεση των διαφόρων θέσεων, διότι είναι προς το συμφέρον όλων. Πρέπει να διατηρήσουμε, όμως, και τις σημαντικότερες συνισταμένες, αρχίζοντας από το ότι τα μέσα πρέπει να είναι ουσιαστικά και ανάλογα με την υφιστάμενη κρίση. Τουτέστιν αποτελεσματικά. Η απάντησή μας πρέπει να είναι άμεση, συλλογική, σταθερή και ισχυρή».