Τι αποφάσισε η επιτροπή έκτακτης ανάγκης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας • Ο κοροναϊός συνεχίζει να εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς
Συναγερμό για την δημόσια υγεία σήμανε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακηρύσσοντας, στη σημερινή του συνάντηση, την τρίτη σε μία εβδομάδα, τον κοροναϊό σε παγκόσμια απειλή, κηρύσσοντας κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία.
Την ίδια ώρα, ο ιός εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς στην Κίνα και στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία είναι «ένα εξαιρετικό γεγονός που συνιστά κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, καθώς σημειώνεται διεθνής εξάπλωση μιας ασθένειας η οποία δυνητικά απαιτεί συντονισμένη διεθνή δράση».
Ο επικεφαλής του οργανισμού δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι αιτία για την κήρυξη εκτάκτου ανάγκης δεν είναι όσα συμβαίνουν στην Κίνα, αλλά αυτά που συμβαίνουν σε άλλες χώρες.
Declaration of international health emergency over #coronavirus outbreak is ‘not a vote of no confidence in #China,’ but made out of concern for other countries with ‘weaker’ healthcare systems – #WHO Director-General Tedros Adhanom Ghebreyesuss
DETAILS: https://t.co/RQXE66NUpt pic.twitter.com/kR1tEAJ7VU
— RT (@RT_com) January 30, 2020
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής:
- Υπάρχουν επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία οι οποίες επηρεάζουν περισσότερες από μία χώρες
- Μπορεί να απαιτηθεί άμεση διεθνής δράση
- Υπάρχουν σχεδόν 8.000 κρούσματα
Τα τελευταία στοιχεία για την εξάπλωση του κοροναϊού, που μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει τη ζωή 170 ανθρώπων, είναι τα εξής:
Διεθνώς τα κρούσματα έχουν φτάσει τα 7.818, εκ των οποίων των 7.736 στην Κίνα, όπου ξεκίνησε η επιδημία.
Σε σοβαρή κατάσταση είναι 1.370 ασθενείς και υπάρχουν ακόμη 12.167 ύποπτα κρούσματα.
Εκτός Κίνας υπάρχουν 82 κρούσματα, σε συνολικά 18 χώρες.
O κοροναϊός έφτασε και στις Ηνωμένες Πολιτείες
Ο σύζυγος μιας 60χρονης γυναίκας, η οποία είχε προσβληθεί από τον νέο κοροναϊό στην Κίνα, μολύνθηκε, αφού επέστρεψε στο Σικάγο, ανακοίνωσαν οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές σήμερα.
«Γνωρίζουμε ότι αυτό θα μπορούσε να φανεί ανησυχητικό», δήλωσε ο διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών Ρόμπερτ Ρέντφιλντ, όμως «ο άμεσος κίνδυνος για τους Αμερικανούς είναι μικρός» επισήμανε, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια μετάδοση μεταξύ συζύγων.
GPMB: Πολλές χώρες δεν είναι προετοιμασμένες
Πολλές χώρες δεν είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν την επιδημία του νέου κοροναϊού που εμφανίστηκε στα τέλη Δεκεμβρίου στην Κίνα, προειδοποίησε το GPMB, διεθνές όργανο ελέγχου που εδρεύει στη Γενεύη.
Το Συμβούλιο Επιτήρησης Παγκόσμιας Προετοιμασίας (GPMB), ένα ανεξάρτητο σώμα που δημιούργησε το 2018 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και η Παγκόσμια Τράπεζα, χαιρέτισε, σε δελτίο Τύπου, «την ταχύτητα με την οποία ανταποκρίθηκαν» έως σήμερα οι χώρες και ο ΠΟΥ. Ανέδειξε, επίσης, τη «διαφάνεια της Κίνας σε σχέση με τη μετάδοση πληροφοριών», συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών για την αλληλουχία του γονιδιώματος του ιού, και τη «σημαντική συνεργασία μεταξύ της Κίνας και των πληγεισών χωρών» από την επιδημία. Εντούτοις, το GPMB εκφράζει «την ανησυχία του για το γεγονός ότι πολλές χώρες δεν είναι προετοιμασμένες» να αντιμετωπίσουν την απειλή. Επιπλέον, ο οργανισμός αυτός «καλεί αμέσως τους ηγέτες όλων των χωρών να λάβουν άμεσα μέτρα για να διασφαλίσουν ότι διαθέτουν τις απαραίτητες δυνατότητες».