Το πλοίο παραμένει αγκυροβολημένο έξω από το λιμάνι της Αττάλειας σύμφωνα με το marine traffic • To tweet διαγράφηκε μετά από ώρες
Την έναρξη σεισμικών ερευνών από το Oruc Reis ανακοίνωσε μέσω twitter η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον, την ώρα που πληροφορίες αναφέρουν ότι μονάδες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού που βρίσκονταν στο Αιγαίο μετακινούνται προς τις βάσεις τους, γεγονός που είχε ερμηνευτεί ως ένδειξη αποκλιμάκωσης.
Πάντως, λίγο πριν τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος απέσυρε το tweet και έγραψε ότι «το τουρκικό ερευνητικό σεισμογραφικό σκάφος Oruc Reis ανακοίνωσε την έρευνά του στις 21 Ιουλίου 2020 στην ανατολική Μεσόγειο».
The Turkish research/survey vessel #OruçReis declared its seismic survey on July 21, 2020, in the Eastern Mediterranean. pic.twitter.com/6gm32JnbXT
— Turkish Embassy DC (@TurkishEmbassy) July 25, 2020
Σύμφωνα με την πρεσβεία της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον το «τουρκικό πλοίο Oruc Reis άρχισε σεισμικές έρευνες εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο» και προσθέτει ότι «η Τουρκία ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα όπως προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο».
Μάλιστα, η τουρκική πρεσβεία εγκαλεί την Ελλάδα ότι προσποιείται ότι η περιοχή των ερευνών βρίσκεται εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων «σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τις μαξιμαλιστικές επιδιώξεις της, που στηρίζονται στο Καστελόριζο», ενώ σημειώνει ότι η ύπαρξη θαλάσσιας ζώνης στο νησί «είναι απαράδεκτη. Η μαξιμαλιστική επιδίωξη της Ελλάδας είναι αντίθετη με το διεθνές δίκαιο».
Σύμφωνα, πάντως, με το χάρτη του Marine Traffic, το Οruc Reis βρίσκεται αγκυροβολημένο στα ανοιχτά της Αττάλειας, χωρίς να έχει μετακινηθεί καθόλου από τη θέση του, μετά την έκδοση της τουρκικής NAVTEX για έρευνες ανοιχτά του Καστελόριζου.
Την ίδια ώρα, αυτή η πληροφορία δεν επιβεβαιώνεται και από το ελληνικό Πεντάγωνο και όλοι εικάζουν πως πρόκειται για διπλωματικό παιχνίδι εντυπώσεων από την πλευρά της Τουρκίας.
Εξάλλου, η δέσμευση της περιοχής λήγει στις 2 Αυγούστου και είναι σχεδόν πρακτικά αδύνατον σε τόσο στενό χρονικά πλαίσιο ένα ωκεανογραφικό πλοίο, που είναι ιδιαίτερα αργό, να φτάσει στην περιοχή, να απλώσει καλώδια να κάνει μετρήσεις και τέλος να αποχωρήσει, από την στιγμή που δεν ξεκίνησε την πρώτη ημέρα ή έστω τη δεύτερη της έκδοσης της τουρκικής NAVTEX.