Τι πρέπει να προσέξετε για να είστε σίγουροι πως πετύχατε… διάνα!
Το καλοκαιράκι είναι εδώ και το καρπούζι είναι το σήμα κατατεθέν του. Καλοκαιρινό, δροσιστικό και απίστευτα νόστιμο. Ομως, το ωραίο αυτό φρούτο είναι κάτι σαν κάτι σαν… kinder έκπληξη. Περιμένεις ότι θα σου αρέσει, αλλά δεν είσαι σίγουρος τι κρύβει μέσα του μέχρι να το ανοίξεις.
Από τη στιγμή που η φλούδα του σε κρατάει μακριά από το περιεχόμενό του, απαγορεύοντας να ρίξεις ματιές μέσα σ’ αυτό, αναγκαστικά θα πρέπει να βρεις κάποιες τεχνικές για να περιορίσεις τις πιθανότητες αυτό που θα δεις τελικά να είναι κάτι που δεν θα σου αρέσει ούτε σε όψη ούτε σε γεύση.
Διαβάστε παρακάτω ποια είναι τα βασικά στάδια της διαδικασίας που πρέπει να ακολουθήσετε για να επιλέξετε το σωστό καρπούζι.
Δείτε: Το καρπούζι πρέπει να είναι σταθερό και συμμετρικό χωρίς μεγάλες μελανιές και σημάδια. Κάποιες μικρές γρατζουνιές δεν αποτελούν πρόβλημα, αλλά τα μεγάλα χτυπήματα αποτελούν. Αλλωστε, η χοντρή φλούδα του καρπουζιού έχει αυτόν ακριβώς το ρόλο: Nα προστατεύει το εσωτερικό του. Αν δεν μπορεί να το κάνει, τότε υπάρχει πρόβλημα. Μην μπερδεύετε τα χτυπήματα με τις καφέ χαρακιές. Αυτές είναι απαραίτητες για να είναι γλυκό το καρπούζι σας. Σημαίνουν ότι έχουν επισκεφθεί το άνθος του περισσότερες φορές οι μέλισσες.
Τα ώριμα καρπούζια, επίσης, θα πρέπει να έχουν σκούρο πράσινο χρώμα. Το κοτσάνι του θα πρέπει απαραιτήτως να είναι πράσινο. Εάν είναι ξερό, τότε σημαίνει ότι είχε μείνει για πολλές μέρες στην αποθήκη του παραγωγού ή του προμηθευτή και άρα δεν είναι ιδιαίτερα φρέσκο. Παρατηρήστε επίσης το σχήμα του. Τα καρπούζια είναι «αρσενικά» και «θηλυκά». Τα οβάλ (αρσενικά) καρπούζια έχουν την τάση να έχουν περισσότερο χυμό στο εσωτερικό, ενώ τα στρογγυλά (θηλυκά) καρπούζια είναι συνήθως πιο γλυκά.
Σηκώστε: Πρέπει να είναι βαρύ για το μέγεθός του. Τα ώριμα καρπούζια έχουν πιο πολύ νερό. Και δεδομένου ότι το καρπούζι είναι ένα φρούτο που αποτελείται κατά τα 90%-92% από νερό, το καρπούζι σας θα πρέπει να είναι σχετικά βαρύ για το μέγεθός του.
Γυρίστε: Γυρίστε το καρπούζι σας και ελέγξτε το κατώτατο σημείο του. Για να είναι καλό, θα πρέπει να έχει ένα κίτρινο κομμάτι, χωρίς ρίγες. Είναι το σημείο με το οποίο «κάθεται» στο έδαφος, στο αγρόκτημα που μεγαλώνει και ονομάζεται «σημείο εδάφους». Εάν αυτό το σημείο είναι λευκό ή πρασινωπό, αυτό σημαίνει πως το καρπούζι σας μπορεί να συλλέχθηκε πρόωρα πριν ωριμάσει όσο έπρεπε.
Ακούστε: Εδώ τα πράγματα είναι αμφιλεγόμενα. Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν πως το ώριμο καρπούζι θα πρέπει να έχει ένα μεστό και όχι κούφιο ήχο. Η αλήθεια είναι πως ο ήχος θα μπορούσε να σας δώσει μια εικόνα σχετικά με την ωριμότητα του καρπουζιού, ωστόσο αυτό δεν είναι απόλυτο, επειδή είναι εξαιρετικά υποκειμενικό.
Extra συμβουλή: Υπάρχει όμως και κάποιο ακόμα «μυστικό». Εάν θέλετε το καρπούζι που θα αγοράσετε να είναι καλό κοιτάξτε τους πόλους του. Ο ένας, είναι αυτός που έχει το κοτσάνι, με το οποίο συνδέεται με την καρπουζιά και επί της ουσίας δεν σας ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Για να είναι, όμως, το καρπούζι σας καλό, θα πρέπει ο άλλος πόλος (κύκλος) να είναι μικροσκοπικός σαν κουκίδα. Οσο πιο μικρός είναι ο πόλος, τόσο καλύτερο είναι το καρπούζι που αγοράσατε. Αντίθετα όσο πιο μεγάλος είναι ο κύκλος, τόσο πιο παχιά είναι η φλούδα του και χειρότερη η γεύση του.