Προκάλεσε διπλή σεισμική δόνηση 6,3 και 4,6 βαθμών R • Κιμ Γιονγκ Ουν: Δημιουργήσαμε ισχυρότατη βόμβα υδρογόνου • Παγκόσμιος συναγερμός
Παγκόσμιο τρόμο προκαλεί η διπλή σεισμική δόνηση 6,3 και 4,6 βαθμών σε πεδίο πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας, που κατέγραψαν τα σεισμολογικά ινστιτούτα ΗΠΑ και Κίνας και εκτιμάται πως αποδεικνύει ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν προχώρησε σε νέα πυρηνική δοκιμή.
Πρόκειται για την έκτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας και την πρώτη μετά την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ ως προέδρου των ΗΠΑ.
Ηδη τα τελευταία 24ωρα είχαν εκφραστεί φόβοι ότι η Βόρεια Κορέα θα προχωρήσει σε πυρηνική δοκιμή, με αφορμή την επέτειο από την ίδρυση του κράτους στις 9 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο η δόνηση είχε μεγέθους 6,3 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ, μικρό εστιακό βάθος (10χλμ.) και θύμιζε έκρηξη. Παρόμοια ήταν η εκτίμηση και του κινεζικού ινστιτούτου το οποίο, μάλιστα, κατέγραψε και μια δεύτερη -σχεδόν ταυτόχρονη- δόνηση μεγέθους 4,6 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ, την οποία θα μπορούσε να αποδώσει σε κάποια «κατάρρευση».
Ο σεισμός αυτός, αν αποτελεί πυρηνική δοκιμή, έρχεται λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση από το κρατικό πρακτορείο της Βόρειας Κορέας ότι η χώρα ανέπτυξε ένα νέο, πιο προηγμένο πυρηνικό οπλικό σύστημα με «μεγάλη καταστρεπτική ισχύ» κι ο ηγέτης της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν επιθεώρησε αυτή τη βόμβα υδρογόνου, η οποία μπορεί να προσαρμοστεί στην κεφαλή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου.
Στο ίδιο τηλεγράφημα προστίθεται ότι η ισχύς της βόμβας υδρογόνου μπορεί να φθάσει τις εκατοντάδες κιλοτόνους, η πυροδότησή της μπορεί να γίνει και σε μεγάλο υψόμετρο, ενώ η εγχώρια παραγωγή αυτού του θερμοπυρηνικού όπλου σημαίνει ότι η Βόρεια Κορέα είναι σε θέση να παράγει πυρηνικά όπλα κατά βούληση.
Προς επίρρωση, μάλιστα, των ισχυρισμών αυτών το KCNA έδωσε στη δημοσιότητα και φωτογραφίες του Κιμ Γιονγκ Ουν να επιθεωρεί το νέο αυτό όπλο.
Ιαπωνία: Απόλυτα απαράδεκτη ενέργεια
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε συγκάλεσε εκτάκτως το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, ενώ χαρακτήρισε «απολύτως απαράδεκτη» ενέργεια την νέα πυρηνική δοκιμή που φαίνεται να πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα.
Πριν την πιθανή πυρηνική δοκιμή ο κ. Αμπε είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ.
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι πρέπει να αυξηθεί η πίεση στη Βόρεια Κορέα.
Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Τάρο Κόνο δήλωσε ότι από την ανάλυση του Τόκιο προκύπτει πως ο σεισμός 6,3 βαθμών που σημειώθηκε νωρίτερα στην Κορεατική Χερσόνησο οφείλεται με βεβαιότητα στην έκτη πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ.
Κιμ: Φτιάξαμε δική μας πανίσχυρη βόμβα υδρογόνου
Νωρίτερα σήμερα Κυριακή, η Βόρεια Κορέα υποστήριξε ότι έχει αναπτύξει μια πιο προηγμένη πυρηνική βόμβα με «μεγάλη καταστρεπτική δύναμη». Μάλιστα η Πιονγιάνγκ έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες του Κιμ Γιονγκ Ουν επιθεωρώντας την «βόμβα υδρογόνου», η οποία θα μπορούσε να τοποθετηθεί σε βαλλιστικό πύραυλο με δυνατότητα να πλήξει τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας ο Κιμ είπε ότι όλα τα εξαρτήματα της βόμβας υδρογόνου («H-bomb») είναι εγχώρια, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να παράξει «όσα πυρηνικά θέλει».
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν επισκέφθηκε το ινστιτούτο πυρηνικών όπλων της χώρας και «παρακολούθησε μια βόμβα υδρογόνου να φορτώνεται σε έναν ICBM», ενώ όρισε «στόχους που θα πρέπει να επιτευχθούν στην (επιστημονική) έρευνα» για τα πυρηνικά όπλα, που συνεχίζεται.
Φωτογραφικά στιγμιότυπα που μετέδωσε το πρακτορείο εικονίζουν τον Κιμ να επιθεωρεί μια ασημί πυρηνική κεφαλή σχήματος κλεψύδρας, περιστοιχισμένος από επιστήμονες, με ένα διάγραμμα του πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς Hwasong-14 κρεμασμένο σε έναν τοίχο.
Ο Λι Τσουν-γκέουν, ερευνητής του Ινστιτούτου Πολιτικής για την Επιστήμη και την Τεχνολογία της Νότιας Κορέας (Science and Technology Policy Institute, STEPI), επισήμανε ότι το σχήμα της νέας βόμβας είναι πολύ διαφορετικό από εκείνα που έδειχναν φωτογραφίες που είχαν δημοσιευθεί πέρυσι τον Μάρτιο, όταν παρουσιάζονταν βόμβες σφαιρικού σχήματος. Αυτό μοιάζει να υποδεικνύει ότι πρόκειται για ένα θερμοπυρηνικό όπλο δύο σταδίων ή μια βόμβα υδρογόνου, πρόσθεσε.
Οι πύραυλοι μπορούν να πλήξουν τις ΗΠΑ
Η ανακοίνωση της απόκτησης του νέου θερμοπυρηνικού όπλου, την οποία έκανε το βορειοκορεατικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, καταγράφηκε καθώς η ένταση στην περιοχή είχε ήδη κλιμακωθεί, έπειτα από τις δύο δοκιμές διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBM) στις οποίες προχώρησε η Πιονγκγιάνγκ τον Ιούλιο. Οι πύραυλοι που δοκιμάστηκαν μπορούν να διανύσουν απόσταση 10.000 χιλιομέτρων, κάτι που σημαίνει ότι μεγάλο μέρος της ενδοχώρας των ΗΠΑ βρίσκεται εντός του δραστικού βεληνεκούς τους.
Επί των ημερών του Κιμ Γιονγκ Ουν, η Βόρεια Κορέα επιδιώκει πολύ ενεργά την κατασκευή πυρηνικών κεφαλών αρκετά μικρών και ελαφρών ώστε να μπορούν να προσαρμόζονται σε βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, χωρίς να μειώνεται η ακτίνα δράσης τους ή να αποκλείεται η επιτυχής επανείσοδός τους στην ατμόσφαιρα της Γης.
Η Πιονγκγιάνγκ, που συνεχίζει τα προγράμματά της για την απόκτηση βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων, αψηφώντας σειρά αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και αλλεπάλληλους γύρους κυρώσεων που της επιβλήθηκαν, «πρόσφατα κατάφερε» να κατασκευάσει μια προηγμένη βόμβα υδρογόνου, η οποία μπορεί να προσαρμοστεί στην κεφαλή ενός ICBM, ανέφερε το KCNA.
«Η βόμβα υδρογόνου, η εκρηκτική ισχύς της οποίας μπορεί να κυμαίνεται από μερικές δεκάδες κιλοτόνους ως και εκατοντάδες κιλοτόνους, είναι ένα πολυλειτουργικό πυρηνικό όπλο με μεγάλη καταστρεπτική ισχύ, που μπορεί να πυροδοτείται ακόμη και σε μεγάλα υψόμετρα για επιθέσεις με ηλεκτρομαγνητικό παλμό εναντίον στρατηγικών στόχων», υποστήριξε το πρακτορείο.
«Ολα τα συστατικά της βόμβας υδρογόνου παρήχθησαν μέσα στη χώρα και όλες οι διαδικασίες (…) βασίστηκαν στο (σ.σ. επίσημο βορειοκορεατικό δόγμα) Τσουτσέ, κάτι που σημαίνει ότι η χώρα είναι σε θέση να παράγει όσα ισχυρά πυρηνικά όπλα χρειάζεται κατά βούληση», φέρεται να δήλωσε ο Κιμ Γιονγκ Ουν, συνέχισε το KCNA.
Το Τσουτσέ είναι το δόγμα περί της αυτάρκειας της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας, ένα μίγμα μαρξισμού και εθνικισμού έμπνευσης του Κιμ Ιλ Σουνγκ, του ιδρυτή του κράτους και παππού του σημερινού ηγέτη του. Η Βόρεια Κορέα λέει ότι τα εξοπλιστικά προγράμματά της είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση της αμερικανικής επιθετικότητας.